Zuiderkerk en Menorah
Zanggroep, Elise, Ingrid en Bianca, en Leonard Cohen op 2 december
Al een poosje zijn er plannen om met de zangroep, mogelijk uitgebreid met leden van Rejoice, en daarnaast Elise, Ingrid en Bianca invulling te geven aan een avonddienst rond de enkele jaren geleden overleden zanger Leonard Cohen op zondag 2 december 2018.
Het plan begon bij de eredienstcommissie van Oost en Zuid. Dus kwamen er afspraken met Nienke Boschma en Hans Dorsman die de muzikale leiding van dit initiatief in handen zouden krijgen. Toen bleek dat Nienke in de gekozen periode niet mee kan doen, moest er gezocht worden naar een andere oplossing. Die oplossing is gevonden in de persoon van Fedde Tuinstra, bekend van de optredens van Rejoice. Hij kan en wil de taak van Nienke overnemen.
De bedoeling is om de Cohen zang- en luisterdienst te presenteren op 2 december 2018 in de Zuiderkerk om 16.30 uur, een dienst waarin afwisselend, de zangroep, de 3 en Cohen zelf (opnames op film) te horen zullen zijn. Ook zullen we als gemeente zelf de gelegenheid hebben om mee te zingen.
Gemeenteleden die mee willen zingen in de zanggroep kunnen zich opgeven bij Coby de Vries, T: (0512) 51 08 68 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
De oefendatums zijn steeds op zaterdagmorgen om 10.00 uur in de Menorah. Het gaat om 10, 17, 24 november en op 1 december.
U bent van harte welkom om mee te doen.
Namens de gezamenlijke commissie Eredienst Zuid en Oost,
Ate Klomp

Elias
Lekker zingen dat vind ik geweldig. We zijn nu bezig met de Elias van Mendelssohn. Het is alleen leuk als je van een groot oratorium houdt. We zitten nu vlak voor een uitvoering Dat vind ik het leukste gedeelte. Top is natuurlijk de uitvoering, maar de generale repetitie is ook geweldig. Het orkest komt erbij en de solisten zingen dan ook mee. De solisten draaien zich dan naar het orkest en koor toe. Dan kun je mooi horen wat de klank van hun stem is en natuurlijk hoe goed ze zingen. Als je zo lang al meedraait als ik dan kom je regelmatig dezelfde solisten tegen, maar ook verrassend nieuwe. Dan het stuk. Elk oratorium heeft zijn mooie delen en zijn mindere. Het leuk van de Elias vind ik de vele contrasten tussen piano (zacht) en forte (hard). Het is het verhaal van Elia, die gevlucht is voor Izebel en het niet meer ziet zitten. Maar dan vlucht Elia kort gezegd naar een grot. Daar spreekt God tot hem. Dan krijg je die prachtige scène van eerst een krachtige windvlaag die de bergen spleet en de rotsen aan stukken sloeg. Dan komt er een aardbeving en daarna nog een vuur. Maar in al die verschijnselen bevond de Heer zich niet. En dan volgt het mooiste gedeelte: Na het vuur klonk het gefluister van een zachte bries. (1 Kon. 19-12). Het zachte suizen van de stilte. (Bijbel in gewone taal). Kunt u zich dat voorstellen. Het orkest, het koor en de solisten doen alles om die wind, de aardbeving en het vuur te verklanken. En geloof dan maar dat er heel wat decibellen geproduceerd worden. En daarna begint het koor heel zachtjes te zingen over ‘het zachte suizen van de stilte’. En in dat zachte suizen van de stilte spreekt God. Geen bombastisch gedoe, geen orkaan van natuurrampen maar een zachte stilte. Prachtig. Daarbij kun je bedenken dat het een punt van bezinning is. Denk eens even na in deze stormachtige tijd. Draaf nu eens niet door, maar neem even rust, ga eens op een afstandje kijken hoe het er nu voorstaat. Iets dat elk mens nodig heeft. Ik herken het ook vanuit de praktijk van de wereld. Het komt bij iedereen wel eens voor dat alles tegelijk komt, “de wind, de aardbeving en het vuur”. Wat is het dan lekker om daarna een zacht suizen van de stilte te krijgen. Iedereen heeft dat denk ik nodig, de afwisseling van de wind, de aardbeving en het vuur met het suizen van een zachte stilte. U kunt zelf invullen wat de wind, de aardbeving en het vuur is en dan natuurlijk het zachte suizen van de stilte. Succes!
Hans Dorsman

 

 

Ga naar boven