MenorAviertje

Pastorale brief voor

deelgebied Drachten-Oost

Zondag 05 juli 2020

 

Jaargang 19, nummer 45

Naam van de zondag 

 Vierde zondag na Trinitas.

Kleur van de zondag   Groen

Naast het bekijken van de kerkdienst via www.kerkomroep.nl kan dat ook heel gemakkelijk via de link pgdrachten.nl/youtube. U komt dan op het YouTube-kanaal van de 'Protestantse Gemeente Drachten' waar de dienst op zondagmorgen en op een later tijdstip te volgen is.
En verder kunt u de dienst ook volgen op Facebook via de facebookpagina van Drachten Oase en Drachten-Oost Menorah.

 

UITZENDINGEN VIA DE KERKOMROEP: ELKE ZONDAG DE GEHELE DAG TE BELUISTEREN

Datum

Liturgie

Overdenking

5 juli  

ds. Anne Henk Boschma

ds. Jurgen van den Herik

12 juli 

ds. Gera den Dikken 

ds. Gera den Dikken

19 juli  

mevrouw Rudie Koetje

Mevrouw Rudie Koetje

26 juli 

ds. Gera den Dikken 

ds. Gera den Dikken

DE BLOEMENGROETEN GAAN DEZE WEEK NAAR:
Deelgebied Oost: Mevrouw I. van der Wal en familie R. Tel
Deelgebied West: Mevrouw M.Bos-Buursma en de heer en mevrouw H. de Roos
Deelgebied Zuid: Mevrouw T. Weyland-Zwaagstra en mevrouw F. de Boer-Kuperus
Deelgebied Noord-West en Deelgebied Noord-Oost: Mevrouw A. Idzinga en mevrouw A. Mulder-Geertsma

AANDACHT VOOR ELKAAR
Mevrouw Annie de Roos - de Boer moest begin deze week acuut opgenomen worden in Nij Smellinghe (kamer 309). Voor Annie en Haaye is dit een hele schrik en ingrijpend. Wij hopen dat er vooruitgang mag komen en willen hen veel sterkte en kracht toewensen bij de revalidatie.
Mevrouw A. de Vries is al bijna een jaar aan huis gebonden. Zij heeft twee maal een oogoperatie moeten ondergaan en zal binnenkort geopereerd worden aan de rug. Wij hopen dat dan de pijn voorbij is en zij weer wat meer kan ondernemen. Veel sterkte en beterschap gewenst.
De heer Atze Wijga heeft vorige week controleonderzoeken gehad in het UMCG. Helaas valt de uitslag tegen; een enorme teleurstelling. Hij zal opnieuw een behandeling moeten ondergaan en dat zal weer veel van hem vragen. Wij willen Atze en Ietje kracht en sterkte toewensen bij het traject dat voor hen ligt en wij hopen dat de behandeling effect mag hebben en de nare bijwerkingen beperkt zullen blijven.
Mevrouw J. T. de Jong-de Boer verblijft nu Verzorgingshuis De Wiken (kamer 248). Veel sterkte gewenst.
Mevrouw G. Bolhuis–Schuil moet nog heel wat weken absolute rust houden in de Marrewyk (Kamer 29, Afdeling Brêge,) Veel sterkte gewenst.
De heer K. Steegstra verblijft in de Marrewyk (Kamer 27, Afdeling Brêge,). Hij wacht op een plekje in een zorginstelling. Veel sterkte gewenst.
Mag God ons allen nabij zijn en ons dragen en mogen wij als mensen om elkaar heen staan en met elkaar meeleven.
Een hartelijke groet voor u allen,
Ds. Anne Henk Boschma

VAKANTIE
Vanaf maandag 6 juli heb ik vakantie. Na een heftig en vreemd seizoen is het even tijd voor rust. Ik hoop op maandag 3 augustus weer present te zijn.
In deze vakantietijd is Aleid Bouma aanspreekpunt voor het pastoraat (tel. 520621 of 06-38267503 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Geeft u aan uw ouderling en aan Aleid de pastorale zaken door. Aleid zorgt ook voor de vermelding op het Menoraviertje en Geandewei. Als u een predikant nodig hebt, kunt u ook met haar contact opnemen. Zij heeft een lijstje van beschikbare voorgangers.
De OPEN KERK op de donderdag van 10-12 in de Menorah gaat gewoon door. U bent daar van harte welkom voor een praatje of om gewoon even in de kerk zijn.
Voor hen die het moeilijk hebben sterkte gewenst in deze ‘stille tijd’ en ik hoop dat de mensen die vakantie hebben mogen genieten van de rust.
Een hartelijke groet voor u allen,
Ds. Anne Henk Boschma

BEDANKT !
Hoe wonderlijk waren de afgelopen maanden voor mij, Tonnis en ons gezin.
Op 13 maart startte ik met een chemotherapie en tegelijkertijd begon "het Coronatijdperk". Geen bezoek thuis kunnen ontvangen is zo vreemd geweest.
Hoe fijn was en is het, dat ik tijdens deze periode prachtige kaarten mocht, mag ontvangen van lieve mensen die daarmee om ons heen gingen, gaan staan. Ik genoot en ik geniet ervan. Ze zijn voor mij als de Zachte Krachten die Glans geven aan het bestaan. En ik wil u daarvoor heel hartelijk danken.
Netty Feenstra

STUCK IN PARADISE
Afgelopen jaar ben ik naar de Bahamas verhuisd. In een jaar tijd is er veel gebeurd. In september raasde de zware orkaan Dorian over het land. Toen we er eindelijk weer wat bovenop aan het komen waren, kwam COVID-19 om de hoek kijken. Zodra daar meer nieuws over bekend werd, waren veel mensen zenuwachtig. Amerika is zo dichtbij en er komen veel Amerikaanse toeristen naar onze eilanden. Hoe de crisis in Amerika behandeld zou worden was voor ons dan ook van groot belang. Hier in de Bahamas hebben ze het gezegde: “Wanneer Amerika niest, zeggen wij hatsjoe!” Toen COVID-19 als pandemie gelabeld werd, besloot de Bahaamse overheid geen risico’s te nemen. De grenzen werden gesloten. Geen boot of vliegtuig ging er meer in of uit. Iedereen moest thuisblijven. Het strand was verboden toegang. We mochten niet meer naar buiten tenzij we naar de supermarkt, het tankstation of de apotheek moesten. Slechts één familielid mocht deze boodschappen doen. De supermarkten waren beperkt open. Mensen met achternamen die begonnen met A - D mochten op maandag en woensdag van 7 uur ‘s ochtends tot 12 uur ‘s middags. Anderen op andere dagen en andere tijden. Er werd een avondklok ingesteld. Iedereen moest binnen zijn voor 7 uur s’ avonds. Mondkapjes moesten ten alle tijden gedragen worden. In het weekend moest iedereen thuisblijven in quarantaine. De straten waren leeg en stil. Wanneer je de regels niet volgde kon je een boete tot 10.000 dollar krijgen of zelfs celstraf. Het was een spannende tijd voor iedereen. Dit schiep een nieuwe band. Onze naastenliefde werd op de proef gesteld. Veel mensen deden hun best om elkander te helpen.
De schappen in de supermarkt waren niet altijd gevuld. Water was soms lastig te krijgen. Alles in de Bahamas wordt geïmporteerd en de pandemie drukte ons hard op de feiten. Zonder de toeristen verloren veel mensen hun baan. De overheid nam drastische maatregelen, maar ze waren wel effectief. In totaal hebben 104 mensen de ziekte gekregen en zijn er 11 mensen aan overleden. Nu iedereen wat van de schrik aan het bijkomen is, worden de maatregelen langzamerhand weer versoepeld. Bedrijven mogen beperkt weer open zolang mondkapjes gedragen worden en er regelmatig gedesinfecteerd wordt. Sinds maandag is het strand weer open. Eten kan weer bij restaurants worden afgehaald. De grenzen worden steeds meer geopend, eerst privé en daarna ook voor het publiek. Binnenkort worden zelfs de eerste toeristen weer verwacht. Hier in de Bahamas kijken we hoopvol naar de toekomst, hoe onzeker die ook is!
Het nieuwe orkaanseizoen is alweer begonnen. Wat dat betekent weten we niet, maar we hopen op het beste. Een tweede COVID-19 golf is ook voorspeld.

Eén ding hebben we wel geleerd:
Samen staan we sterk.
Samen komen we er wel doorheen.
Samen kunnen we het aan!

Hartelijke groeten aan iedereen in Drachten,
Alies Doedens

KERKDIENSTEN 12 JULI TOT EN MET 16 AUGUSTUS
Ik mag goed nieuws met u delen. Ik moest u vorige week nog melden dat de kerkdienst op zaterdag blijft, vanwege technische problemen. Wij hebben nu, in overleg met de mensen van de techniek, besloten dat de kerkdiensten vanaf 12 juli weer gewoon op zondag plaats kunnen vinden om 9.30 uur in de Oase.
Het is in de beleving van velen waardevol om gewoon op zondag de kerkdienst te kunnen houden. De mensen van de techniek hebben veel werk verzet om dit mogelijk te maken. Daarvoor hartelijk dank.
Wij hebben twee diensten in juni gehad om één en ander te testen. Toen ging nog niet alles vlekkeloos, maar wij hebben er allemaal van geleerd en nu zijn wij er klaar voor.
Dus u kunt u vanaf maandag 6 juli ‘inschrijven’ voor de kerkdiensten van de komende weken. Er kunnen ruim 100 mensen in de kerk. Uiteraard blijven verder de regels zoals ze waren. Voelt u zich niet fit, blijf dan thuis. En houdt afstand van elkaar en volg de aanwijzingen van de regisseurs met oranje hesjes.Ook gemeentezang is nog niet mogelijk, maar wel kunnen er één of twee zangers een bijdrage leveren, als zij voldoende afstand houden (3-5 meter) van elkaar en de gemeente, .
U kunt u opgeven/registreren voor de kerkdienst via de volgende link:
https://pgdrachten.nl/kerkdiensten/aanmelden-kerkdienst.html
Aanmelden blijft noodzakelijk.
Hebt u geen computer en wilt u graag naar de dienst komen, dan kunt u contact opnemen met Hans en Aleid Bouma (tel. 520621). Zij regelen dan voor u een inschrijving.

Ik hoop dat dit alles mag bijdragen dat wij als gemeente weer meer verbondenheid voelen met elkaar en wij samen ons geloof kunnen belijden en beleven.
Wij hebben nog steeds mensen nodig die bij de diensten in Oranje hesjes aanwijzingen willen geven (regisseurs). Als u mee wilt doen meldt u dan bij Karla Marinus (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Als alles goed blijft gaan, kunnen vanaf zondag 23 augustus de andere kerken weer open om diensten te vieren. Dat zou een mooie ontwikkeling zijn.

Ik wens u allen goede en gezegende diensten toe,
Mede namens de werkgroep Exit Lockdown,
Ds. Anne Henk Boschma

AANMELDEN VOOR HET DIGITALE MENORAVIERTJE
Aanmelden (met vermelding van het huisadres) voor het MenorAviertje en de boodschappen van Ds. Boschma kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mocht u een gemeentelid kennen die geen computer heeft, wilt u dan bij hem of haar even een MenorAviertje bezorgen? Alvast bedankt voor uw medewerking.

COLLECTEN DEZE ZONDAG:
Deze zondag (5 juli) kunt u uw giften overmaken voor:
De eerste collecte: project Jeugddorp de Glind
De tweede collecte: Pastoraat
De uitgangscollecte: Ouderenpastoraat
Aan het eind van de zondagse uitzending van de kerkdienst zal het doel van de collectes ook worden genoemd en op welke manier u uw gift kunt overmaken.

COLLECTE VIA DE WEBSHOP
Ga naar de site https://pgdrachten.nl en klik op de button Collecte – Doelen en acties. Volg verder de duidelijke instructies. Het door u aangegeven bedrag wordt van uw rekening afgeschreven via de ING Bank.

MEDEDELING MAILADRESSEN VOOR DE E-MAILGEBRUIKERS VAN PGDRACHTEN
Met het wijzigen van de kerkelijke organisatie van PGDrachten per 29 november 2020 verandert ook de digitale structuur: de benaming van de websites en mailadressen.
In samenspraak met de werkgroep Communicatie zijn we tot het volgende gekomen:
• De centrale website blijft onveranderd pgdrachten.nl;
• De website voor de deelgebieden worden ondergebracht bij
• <deelgebied>.pgdrachten.nl;
• De website voor de Grote Kerk wordt ondergebracht bij grotekerk.pgdrachten.nl;
• Alle E-mailadressen verhuizen naar @pgdrachten.nl. Bijvoorbeeld: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Over de inhoud van de websites moeten we nog afspraken maken, maar dat er iets gaat veranderen is wel zeker. Doel is goed aan te sluiten bij de nieuwe structuur en dat zaken gemakkelijk gevonden kunnen worden. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
De komende tijd maken wij de per deelgebied nieuwe e-mailadressen volgens de nieuwe structuur aan. Indien u een mailadres heeft dat voor aanpassing in aanmerking komt, zult u hierover persoonlijk worden geïnformeerd.
Per 29 november 2020, het begin van het nieuwe kerkelijk jaar en van de nieuwe organisatie, wordt het oude mailadres inactief en zal de verzender een automatisch antwoord krijgen over de gewijzigde e-mailadressen.
Per 1 maart 2021 komen de oude mailadressen definitief te vervallen.
De PGDrachten maakt dankzij haar ANBI status gratis gebruik van de G Suite van Google: een professionele kantooroplossing waarin onze vrijwilligers en professionals gratis gebruik kunnen maken van e-mail, cloud-opslag, videovergaderingen en andere tools om efficiënt samen te kunnen werken.
De nieuwe e-mailadressen kunnen als G Suite accounts worden aangemaakt. Hiermee kunt u direct aan de slag zonder programma’s te installeren. En door de centrale beheermogelijkheden wordt het overdragen van functies inclusief e-mailverkeer en bestanden mogelijk. Voor elke functie kunnen wij een account aanmaken. Vooruitlopend op de omzetting per wijk kunt u nu al een account aanvragen voor uw functie. Neemt hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Met vriendelijke groet, de webmasters van PG Drachten
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GEDICHT VAN DE WEEK

Geluk plukken

Als je ’s morgens vroeg
op een mooie lentedag
met ochtendlicht door de bladeren
geluk wilt plukken…….
hoef je alleen maar omhoog te kijken

op een namiddag in de zomer
als het gazon pas gemaaid is
je neus volt te snuiven

op een druilerige dag in de herfst
met je hoofd diep in de kraag van je jas
een kind te horen schaterlachen als het
midden in een plas springt

in de winter, na een sneeuwballengevecht
je tintelende handen te warmen
aan de kachel……

Als je geluk wilt plukken,
hangt het overal!

Ga naar boven